Zonnepanelen reinigen en beschermen

Zonnepanelen zorgen voor veel groene en duurzame energie. Uit wereldwijd onderzoek is echter gebleken dat er door vervuiling rendement verlies op kan treden. Tevens kunnen b.v. vogel uitwerpselen ervoor zorgen dat er minder opbrengst uit een paneel komt. Of het nu gaat om enkele panelen, middelgrote zonnepaneel daken of zonnepaneel parken, maximale opbrengst is altijd gewenst. De Sunpanel Clear van Clean Solar Panels zorgen voor een schoon oppervlak en beschermen langdurig. De producten zijn mens-, materiaal en milieuvriendelijk.

Zonnepanelen worden momenteel alleen schoongemaakt met osmose water. Chemische schoonmaakmiddelen mogen niet gebruikt worden doordat zij het oppervlak aantasten en de opbrengst sterk verminderen. Tevens zorgen deze agressieve middelen ervoor dat de levensduur van het panel wordt verkort. Verder vervalt in de meeste gevallen de garantie.

De producten van Clean Solar Panels zijn milieu-, materiaal- en mensvriendelijk. Onze producten zorgen voor een zeer hoge licht doorlatendheid, en bescherming door een coating op silaan basis en een zelfreinigend effect. De producten zijn gemakkelijk aan te brengen tijdens het reinigen van het paneel.

Zonnepanelen leveren minder rendement op als ze vervuild of aangetast zijn.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Fijnstof
  • Uitlaatgassen van voertuigen en vliegtuigen ( vette aanslag zorgt voor extra snelle vervuiling )
  • Industriële vervuiling
  • Versnelde veroudering zonnepaneel door invloeden moeder natuur
  • Vogeluitwerpselen

Clean Solar Panels heeft afgelopen jaar met succes testen gedaan met het reinigen en coaten van panelen op verschillende zonnepanelen projecten van ESA Italia SRL.

De zonnepanelen welke werden behandeld met Sunpanel Clear bleven langer schoon en er werd een toename van het rendement behaald van ruim 4%!. Deze toename is voornamelijk te danken aan het feit dat de zonnepanelen gedurende deze periode beschermd waren door Sunpanel Clear.

Vuil en vogeluitwerpselen welke op de zonnepanelen terecht kwam hechtte niet aan het paneel, waardoor er dus geen rendement verlies optrad.Vuil spoelde er namelijk door de beschermende werking van Sunpanel Clear snel af, de werking van het paneel bleef langer gewaarborgd!

Het milieuvriendelijk reinigen van zonnepanelen en de daarbij behaalde rendement zijn voor ESA Italia SRL de reden om de panelen te willen blijven schoonmaken met Sunpanel Clear. In de bijlagen treft u een foto van de gereinigde panelen en voorbeelden van verschillen in opbrengsten van wel en niet behandelde zonnepanelen.

Testveld ESA3 in Noord Italië
ESA3 project is een zonnepanelenfarm van circa (1 megawatt) 4200 panelen. De configuratie zoals op de foto is aan elkaar gekoppeld.De panelen worden per paneel gemeten door de computers van ESA. De onderste rij is gereinigd en voorzien van de Sunpanel Clear van Clean Solar Panels.

Dit is herhaald bij circa 50% van het totaal. ESA heeft hier gedurende een periode van 9 maanden een gemiddelde rendement verbetering gemeten van 4,12% ( periode van november 2019 t/m juli 2020 ). ESA heeft (alleen al in Italië) circa 8 miljoen zonnepanelen in beheer